2022 Re-positioning “Costa Toscana” vanuit Valencia naar Dubai.

2022 Re-positioning “Costa Toscana” vanuit Valencia naar Dubai.

Reisschema:

25-11-2022 Valencia6-12-2022 Op zee
26-11-2022 Marseille7-12-2022 Op zee
27-11-2022 Savona8-12-2022 Op zee
28-11-2022 Ajaccio9-12-2022 Op zee
29-11-2022 Civitavecchia10-12-2022 Op zee
30-11-2022 Palermo11-12-2022 Salalah
1-12-2022 Op zee12-12-2022 op zee
2-12-2022 Piraeus13-12-2022 Muscat
3-12-2022 Op zee14-12-2022 Op zee
4-12-2022 Haifa15-12-2022 Abu Dhabi
5-12-2022 Op zee16-12-2022 Dubai

Donderdag 24-11-2022 Vertrek

Wederom gaan we al een dag van tevoren naar Schiphol, omdat we weer heel vroeg vliegen. We installeren ons in het Sheraton hotel en dit keer eten we er ook wat in hun restaurant, de vakantie is nu al begonnen.
Dick en Connie hebben ons naar Hoorn gebracht, we namen de trein naar Schiphol. Dat kan makkelijk, want we hebben alleen maar handbagage bij ons. De 2 grote koffers zijn al in Valencia, door de Costa via Bag Express UPS opgehaald en daarnaartoe gebracht. Jan had er een track and trace apparaat ingestopt en zo konden we de koffers precies volgen. Die zullen we in onze hut terugvinden.
In de kamer is het bloedheet en we kunnen er slecht van slapen, helaas.
Om drie uur staan we op en gaan op pad.

Vrijdag 25-11-2022 Valencia

Het is niet druk bij de beveiliging, de koffers hoeven niet meer ingecheckt en dus zijn we zo door de douane. We reizen businessclass, dat had Jan gisterochtend vroeg nog ingekocht voor de hele heenreis. We hebben namelijk op Charles de Gaulle in Parijs ook nog een overstap op dit kippeneindje naar Valencia.
We spoeden ons naar de 1e klaslounge, helaas gaat die pas om kwart voor 5 open en dat stond ook nog eens nergens. Enfin, later ging ik nog eens kijken en toen konden we er toch nog terecht voor de tijd tot het inschepen om kwart over 6. Zodoende hadden we al vroeg 2 ontbijtjes achter onze kiezen voor we aan boord gingen.
Bij de KLM kregen we alleen water te drinken of thee of koffie, niets te eten.
Op Charles de Gaulle kwamen we bij terminal 2F aan en moesten we met een bus naar terminal 2G, een heel eind verderop. Gelukkig stond de bus, na een klein einde lopen, klaar en haalden we in de overstaptijd van 1 uur 20 minuten de aansluiting ruim op tijd.
Om half 10 gingen we de lucht in en nu kregen we onze 3e ontbijt, een warme galette gevuld met kalkoen en salade. Echt Frans, lekker.
Wat er nu volgt, valt bijna niet te bevatten. We komen in Valencia om 11.15 uur aan en zien onze Costapersoon staan, die voor onze Costatransfer zal zorgen. Die hebben we namelijk tegelijk met de vlucht bij de Costa besteld. De jongen heeft een papier met onze namen en nog 5 namen er op staan. Wij waren ruim op tijd, maar de andere vluchten, uit Duitsland hadden vertraging. Wiij konden alvast in het busje gaan zitten en wachtten tot iedereen er zou zijn. Dus vanaf half 12 zitten wij in de bus en om half 1 komen er 2 Duitsers bij en even later nog 2. Dan is het wachten blijkbaar op nog 1 persoon. Maar ik word al zenuwachtig, want het wordt al later en het schip vertrekt om 3 uur.
Maar om 13.07 minuten wordt Jan gebeld en hem wordt medegedeeld dat de inscheping gesloten is en dat hij maar op eigen kosten naar Marseille moet gaan om daar in te schepen. Jan neemt dat niet en zegt dat wij in de Costatransfer bus zitten te wachten op nog de laatste passagier. Maar daar wordt op geantwoord dat er met de manager zal worden overlegd. Dan word ik om 13.18 uur gebeld met wederom de mededeling dat de inscheping gesloten is en dat ik ook naar Marseille moet om de boot te halen. Ik antwoord dat ze dat niet kunnen maken, dat wij ruim op tijd aankwamen in Valencia en dat we nog steeds in de Costabus zitten te wachten. Ze kunnen ons dit niet aandoen. Weer wordt er gezelgd at er overlegd zal worden, maar dat de inscheping toch eigenlijk gesloten is.
Wij wachten niet langer, nemen onze handbagage uit de bus, rennen naar de taxistandplaats en hebben heel snel een taxi. Gelukkig weet de chauffeur onmiddellijk waar de cruiseterminal is. Meteen in de taxi bel ik het nummer terug en vertel dat ze toch echt op ons moeten wachten, want dat we inmiddels in een taxi zitten, dat het echt niet onze schuld is dat we zo laat zijn en dat we ook niet van plan zijn om naar Marseille te gaan om daar in te schepen. Nu wordt er gezegd dat we wel naar de terminal kunnen komen, maar dat er nog niet gegarandeerd wordt dat we mee kunnen. Wel wordt er gevraagd hoe lang het dan nog duurt voor we er zijn en de taxichauffeur zegt: 15 minuten.
Dan, om 13.48 uur, is er het laatste telefoontje van de cruiseterminal naar Jan, die kan vertellen dat we er binnen 2 minuten zijn. Dan krijgt hij het verlossende woord dat er op ons gewacht wordt. We geven de chauffeur 30 euro en sprinten de hal in. Alles is al opgeruimd, alleen nog 1 frontoffice dame en 2 beveiliger is er aanwezig om onze papieren te controleren. We krijgen onze pasjes, gaan door de controle en de laatste bus in naar het schip. Dat ligt een eind van de ferryterminal vandaan. Gelukkig, met bijna een hartverzakking en veel frustratie zijn we aan boord. Het is inmiddels over tweeën.
We hebben medelijden met de 4 achtergebleven Duitsers in het busje, die het schip zo nooit meer kunnen halen.
We zoeken Marga en Geert op. Zij zitten op dek 7 op ons te wachten. Zij waren al 2 dagen in Valencia en konden al om half 9 inschepen.
We hebben er eerst maar een biertje opgenomen en zijn daarna naar de hut gegaan.
Het schip ging te laat weg, ook nog. En achteraf kwam dat door die 4 Duitsers, de 5e is nooit komen opdagen (dus het wachten was ook nog tevergeefs), die toch nog aan boord zijn gekomen, maar met ook een heel verhaal. Zij hebben de buschauffeur gesmeekt om toch maar te gaan rijden vanwege de tijd. Zij zijn niet gebeld vanuit de cruiseterminal. Toen zij daar aankwamen, was er dus niemand meer. Ze zijn uit de bus gezet en hadden moeten gaan lopen naar het schip, al om over half 3, met alle koffers en iemand in een rolstoel. Dus hebben ze de chauffeur gesmeekt om ze weer binnen te halen en ze direct naar het schip te brengen. Dat is gebeurd na een telefoontje. Dus ook zij waren aan boord. Wij zagen deze mensen tot onze grote verbazing ’s avonds bij het diner in ons restaurant zitten. Eerst dachten we nog, zie je wel dat de Costa goed voor de transfer zorgt. Maar bij navraag hadden zij minstens net zo veel frustratie als wij gehad. Wat een blamage van het excursiebureau zeg. Die zorgen namelijk voor de transfers.
Na het diner zijn we naar het excursiebureau gegaan en troffen daar op de valreep degene die voor de transfers zorgde. Ons verhaal met die telefoontjes en de taxirit en de mededeling dat we maar op eigen kosten naar Marseille hadden moeten gaan om in te schepen was heel verwarrend. Hij zou het uitzoeken. Hij vroeg wel of we Duitsers waren. Hun verhaal was hem blijkbaar wel bekend.
Ook zijn we naar het frontoffice gegaan om de hotelmanager te spreken te vragen.
Nu ik dit verhaal tik op donderdag 1 december, hebben we van geen van beiden nog iets gehoord. Voor Jan hoeft het ook allemaal niet meer, maar ik ben er nog steeds pissig over. We hebben ook een brief geschreven naar de hotelmanager, geen antwoord.
Uiteindelijk heb ik de Future cruiseconsultant Maria aangesproken. Bij haar hebben we meerdere reizen geboekt en we hadden elkaar al uitgebreid begroet. Zij ging het oppakken. Ze krijgt een paar dagen de tijd. Gelukkig begrijpt ze de situatie wel goed, dit in tegenstelling van de excursie jongen. Alhoewel ik hem ervan verdenk om het liever niet te begrijpen, dan hoeft hij er ook niets aan te doen.
Maar nu, over tot de rest van de reis, want we laten ons de pret er niet door drukken. Is dit een goede uitdrukking trouwens?
’s Avonds doen we verder niet veel meer, dan de koffers uitpakken. Er is niet zo veel kastruimte en het wordt stapelen met de shirtjes. En over elkaar heen hangen met de broeken en overhemden en zo.

Zaterdag 26-11-2022 Marseille

2 keer raden waar we om 13 uur aankomen, Marseille. Hier zijn we van de zomer nog geweest. De shuttlebus kost 19 euro pp, wel de moeite waard, want we liggen ver weg. Maar wij gaan de wal niet op. Het is ook niet zulk mooi weer.
Wat doen we wel? Het schip verkennen. Het is een heel ander schip dan de Firenze en helemaal anders dan alle oudere schepen van de Costa. De lay out lijkt op dat van de Aida Nova met een rond toneel in het midden van het schip op dek 6, 7 en 8, het Colosseum genaamd. We weten niet of we dat nou zo’n fijne indeling vinden. Op de Nova kon je vanaf dek 7 en 8 nauwelijks op het toneel kijken en dat zal hier wel niet anders zijn. Er wordt wel de hele middag geoefend door de diverse artiesten en dat is volledig openbaar. Op dek 6 langs het Colosseum kun je heel goed zitten voor een drankje of zoiets, de hele dag door. Gelukkig is er ook een Grand Bar met ’s avonds een leuke band voor de dansliefhebbers onder ons. En dan is er nog een theaterzaal, wat kleiner, waar verschillende optredens zijn, waaronder de karaoke. Ook begint hier heel laat nog de disco.
Op dek 7 en 8 zijn de specialiteitenrestaurants en het casino en de Heinekenbistro waar wel 20 tv schermen hangen, nu heel nuttig voor het WK voetbal in Qatar. Het is het sportcafé dus, waar na 22 uur onvervalste rockmuziek gebracht wordt. Elders op de 7 is er nog een 2koppig stel dat ook muziek maakt, van alles wat en niet al te luid. Kortom, van alles te beleven dus.
Voor wat het eten betreft, wij krijgen een tafel in het l’Argentario restaurant, speciaal voor de platinum- en gold clubleden. Het Bella Vista is alleen voor de (mini)suites bestemd.
Met Marga en Geert nemen we steeds de dag door in de Ferrari bar met een speciale Ferrari Spritz. Om half 7 is het dineren geblazen.

Zondag 27-11-2022 Savona.

We liggen al vroeg in Savona. Hier in Italië is op zondag veel gesloten. Het is ook niet van dat mooie weer en we wachten met een wandeling tot na de lunch. Het is een grote wisselhaven. Er komen veel bussen met nieuwe passagiers aan.
Wij lopen ’s middags rond de oude haven en even een stukje de stad in. Na een bakkie koffie op een leeg terras lopen we weer terug en dat was Savona.
We hadden hier eigenlijk een excursie naar Genua geboekt, maar die werd geannuleerd wegens gebrek aan belangstelling. Ook Renata en Albino kwamen niet naar de haven, want er was een marathon in Savona, dus geen doorkomen aan voor ze.
Qua shows heb ik nog niet veel te melden. Een acrobatieknummer waar wij nooit zo’n fan van zijn, is er in het Colosseum te zien.
We moeten onze weg in de Today, wat er steeds te zien is overal, nog vinden. Je kan wel de hele avond bezig zijn met steeds heen en weer lopen tussen het Colosseum en het Frau Poltrona (wat een naam) theater met uiteraard 2x hetzelfde optreden.
Maar je kan ook rustig in de Grand Bar zitten of in het casino natuurlijk.
Wij hebben vanavond maar meteen van ons dinertje in het sterrenrestaurant genoten. Hier kun je kiezen uit 3 menu’s van 3 sterrenkoks, een Italiaan, een Spanjaard en een Française.
Jan koos het Franse menu en ik het Italiaanse. Dat Spaanse is met zeewier en aanverwante zaken, niet mijn ding. Er zat een wijnarrangement bij van 5 verschillende wijnen. We hebben er van genoten, zoals ik al zei.

Maandag 28-11-2022 Ajaccio

Ik heb de whirlpool ontdekt. Er zijn er 4 op dek 16 bij het overdekte zwembad. Op mijn nuchtere maag ga ik lekker badderen. Ik ben er eerst als enige. Wat een rust.
Eenmaal aan de wal nemen we de hop on bus. Je kan er tijdens de rondrit niet af, dus geen hop off. We zaten boven en dat was behoorlijk koud. Maar de rit was toch wel de moeite waard. Hier is Napoleon geboren. Er valt over de geschiedenis van Corsica wel wat te vertellen. Ze hebben onder andere onder Genuses gezag geleefd, honderden jaren lang was Corsica een onderdeel van de republiek Genua. Maar met Napoleon zijn ze onder Frans gezag gekomen. Ik weet niet of iedereen hier blij mee is, want er is nog steeds een groep die zelfstandigheid wil.
Na de rondrit hebben we nog een wandelingetje gemaakt door de winkelstraat, hebben er een wijntje gedronken en allebei een trui/vest van het merk Gand gekocht, 30% korting vanwege Black Friday. Hier zijn we allebei erg blij mee uiteraard. Daarna is het tijd om terug te gaan naar het schip.
’s Avonds heb ik de eerste voorronde van de Voice aangehoord, dat was geen sinecure. Het was soms niet om aan te horen. Jan speelde in het casino en was er gelukkig. Hij kan nog even voort met de winst.

Dinsdag 29-11-2022 Civitavecchia.

Weer ga ik whirlpoolen op mijn nuchtere maag. Dan begin ik de dag goed.
Daarna zijn mijn voeten aan de beurt, lekker laten verwennen. Jan gaat ondertussen even de wal op met de shuttlebus tot aan het station voor 3 euro. Maar alleen is er niets aan en dus is hij al om 11 uur weer terug. Dan lezen we wat en doen we na de lunch een tukkie. Er zijn geen lezingen of zo. Maar dat is geen probleem, we hebben toch wel wat te doen. Op de laptop gaat Jan voor de postcodeloterij kofferjacht spelen, de koffers weg spelen en ik ga verder in mijn boek: ”Mevrouw, mijn moeder” van Yvonne Keuls. Een erg leuk boek. En ik loop op dek 18 een paar rondjes. Het is nog geen weer om lekker in de zon te zitten.
Rome laten we zo aan ons voorbij gaan. We zijn er al vaker geweest en een gericht doel hebben we er niet om te bezoeken.
In het ronde theater, het Colosseum, treden 3 sopranen op, die een uitstekende zangshow weggeven. Dat was geweldig en Jan heeft het dan ook opgenomen en op fb gezet.

Woensdag 30-11-2022 Palermo.

Hier waren we vorig jaar met de Firenze ook al en toen heb ik alleen een excursie gemaakt, naar aanleiding van een prima lezing over Palermo. Nu gaan we samen de wal op en lopen de stad in tot aan het prachtige operagebouw. In de hoofdstraat zijn ze tenten aan het neerzetten voor een agrarische tentoonstelling, om die te promoten.
Er zijn veel mooie kledingwinkels en de kleding is er niet duur. Tegenover de opera, die we jammer genoeg niet kunnen bezichtigen, nemen we op een terrasje een kopje koffie, Jan altijd een doppio en ik een macchiato. Ernaast is een winkeltje waar ze alles van citroenen verkopen. Leuk voor een souvenirtje en dus schuiven we naar binnen. En kopen citroenzeep, dat hadden wij vroeger thuis ook.
Op de terug wandeling slaan we een zijstraat in, ook een voetgangerszone. Hier nemen we nog een prosecco op het terras van het antico café Spinnato. Bij een alcoholische versnapering krijg je er hier in Italië altijd wat te eten bij zoals chips of kleine zoute koekjes.
Jan koopt bij Douglas nog scheerschuim en dan gaan we richting schip. We hebben een eind gelopen en ik ben best wel moe. We zijn nog op tijd voor de lunch. Was eigenlijk niet de bedoeling, want we hadden goed ontbeten met gebakken eieren.
Maar goed, ik neem alleen maar wat voorgerechten, meer dan voldoende.
Na de lunch ga ik op ons Loggia balkon op het ligbed liggen en lees op mijn tablet mijn kranten. Dat houd ik vol totdat het tijd wordt voor onze aperitief in de Ferraribar. Hier zien we elke avond voor het eten Marga en Geert. Gezellig om even de dag door te nemen.
Na de koffie gaat Jan nog een keer naar het casino en speelt niet slecht, hij houdt nog geld over voor nog een keertje spelen.
We nemen nog een afzakkertje in de Grand Bar met leuke muziek en dan is deze dag ook weer over.

Donderdag 1-12-2022 Op zee

Een zeedag op weg naar Piraeus, Griekenland.
En ja hoor, ik ga weer naar het zwembad op dek 16. Nu op de zeedag is het drukker, er zitten meer mensen in de whirlpool, maar ik ga eerst zwemmen. Het water is niet te koud, erg lekker en het is voor het eerst sinds mijn nieuwe heup dat ik weer zwem. Het gaat goed.
Jan zoekt in het Colosseum een plekje met goede wifi om te internetten en zo. Ik zie hem pas om 10 uur, dan heb ik ook mijn dagelijkse oefeningen gedaan, om mijn rugpijn de baas te blijven. Tot nu toe heb ik daar veel baat bij, volhouden dan maar.
De klok wordt een uur vooruitgezet, van 11 uur is het ineens 12 uur. Dat is toch wel wat vroeg om te gaan lunchen. Daar hebben we spijt van, want later komt iedereen, net als wij het restaurant binnen. Tot overmaat van ramp ligt het digitale bestelsysteem eruit. De obers moeten alles met de hand opnemen en daarna de bestellingen in de keuken nog doorgeven. Ze kunnen er niets aan doen, maar het duurt een eeuwigheid voor we onze maaltijd op hebben. Gelukkig hoeven we nergens heen.
Na de lunch gaan we op ons balkon zitten, er is een lekker zonnetje te bespeuren. Tussendoor ga ik mijn massage afspreken, overmorgen om 9.15 uur.
Opeens toetert het schip en we zien in de verte op zee een stuurloos klein plezierjachtje dobberen. We draaien bij en gaan eropaf. Maar er is niemand op te bespeuren en de kustwacht wordt gewaarschuwd. Wij mogen doorvaren en komen uiteraard morgen toch op tijd in Piraeus aan.
Na aperitief, diner en koffie gaan we op de eerste rij in het Colosseum klaar zitten, want er is een rockconcert te beluisteren, een half uur onvervalste rockmuziek. Genieten geblazen.
Daarna gaat Jan zijn laatste centen in het casino opmaken en ik ga in de Heinekenhoek naar de wedstrijd Costa Rica tegen Duitsland kijken. Duitsland wint met 4-2, maar dat is niet genoeg voor de volgende ronde. Japan verslaat tegelijkertijd Spanje met 2-1 en wordt hiermee groepswinnaar. Spanje eindigt 2e en is dus ook door. Ook Costa Rica ligt er uit en kan naar huis.
Dit was het voor vandaag. Het verslag van de 1e week is klaar en kan morgen op de site gezet worden.

Vrijdag 2-12-2022 Piraeus

We liggen in Piraeus en het is mooi weer. Ik ga maar weer zwemmen en bubbelen. Jan gaat even naar de terminal om te kijken in d taxfree winkel.
Als ik uit geweekt ben, is Jan al weer terug. Hij zit alweer op dek 6 op het “terras” van het Colosseum. Daar neem ik een kopje thee en 2 minikoffiebroodjes.
Daarna lopen we wat rond op het schip. In het Colosseum vinden vanaf 12 uur ook de repetities van de voorstellingen plaats. Er zijn altijd mensen die dit wel willen zien.
Met het uit het zwembad stappen, langs zo’n smal trappetje met maar 3 treden heb ik mijn rug wat geforceerd. Dat is minder, want nu doet het lopen pijn. Langzaamaan naar herstellen en veel rek- en strekoefeningen doen, die helpen enorm goed.
In de middag gaan we samen nog even terug naar de taxfreeshop en kopen er nieuwe eau de toilette. Voor het gebouw zie je opgravingen en daar kun je ook over glas overheen lopen. Jammer dat er niet precies bij verteld wordt wat het oorspronkelijk was. Een gokje: de oude haven van duizenden jaren geleden.
De laatste voorrondes van het WK voetbal zijn vandaag aan de beurt. Dan weten wie erdoor gaan allemaal naar de kwartfinales. Marokko schakelt Spanje uit, dat is toch wel bijzonder. Wel jammer dat de uitbundige feesten in de grote steden in Nederland gepaard gaan met de nodige vernielingen en vuurwerk. Niet nodig, feesten alleen is al genoeg, dat kan iedereen snappen.
Elke avond gaan we om half 6 met Marga en Geert naar de Ferrari bar om daar onze Ferrari Spritz te drinken, het is een AperolSpritz, maar dan met prosecco van het merk Ferrari. Een erg lekker aperitiefje. En we hebben dan de tijd om de dag door te nemen.

Zaterdag 3-12-2022 Op zee

Het is een zeedag om morgen in Haifa aan te komen. Ik heb een massage om 9.15 uur, mooie tijd. We slaan weer het ontbijt over, dat doen we de laatste tijd thuis ook steeds. Bevalt prima.
Dan ga ik daarna, nog volledig in de olie naar Jan die op dek 6 met zijn laptop zit. We doen nog een kopje thee met 2 minikoffiebroodjes en gaan dan naar de hut, want de zon staat op ons balkon.
Voor het eerst deze vakantie kunnen we in de zon zitten, dus smeren geblazen en genieten van de warme zon.
We gaan wel om 1 uur lunchen. De klok was vanmorgen 1 uur vooruit gezet, dus om 11 uur was het meteen al 12 uur. Vandaar dat we wat later zijn gaan lunchen. Helaas dachten er meer mensen zo over, het was druk in het restaurant. Bovendien deed het internet het niet en moesten de stewards alles met de hand opnemen. Kortom, om half 3 kwamen we van tafel. Gelukkig hoeven we nergens heen. Jan gaat voor een siësta en ik voor een zonnebad.
Om 5 uur speelt Oranje tegen de VS, de achtste finale dus. Het is wel spannend, want over het algemeen wordt er nogal afgegeven op de prestaties van Oranje en heeft menigeen er een hard hoofd in. Achteraf heeft de trainer, Louis van Gaal, gelijk met zijn beleid en opstellingen. Nederland wint met 3-1. Iedereen in een hoerastemming. ’s Avonds wint ook Argentinië en dus wordt die onze tegenstander in de volgende ronde.
Dat wordt erop of er onder, de Argentijnen zijn wel erg sterk. En Messi laat zich zo vallen in het strafschopgebied om een penalty te forceren. Zo kan dan iedereen winnen.

Zondag 4-12-2022 Haifa

We komen al heel vroeg in Haifa aan. De eerste excursies starten al om half 7, om naar Jeruzalem te gaan. Die excursie duurt meer dan 12 uur. We vertrekken dan ook pas 1minuut voor middernacht.
Om kwart voor 9 moeten we ons melden in de Grand Bar voor onze excursie naar Haifa. Iedereen, of je nu wel of niet van het schip gaat, moet door de immigratie aan de wal. Wij gaan met onze excursie daarna meteen door. Het is een heel eind lopen op de kade voor je bij de juiste tent bent. We krijgen geen stempel in onze paspoorten, maar een los briefje. Dat wordt bij de uitgang ook nog een keertje gescand. Je gezicht staat er meteen op.
We hebben een Duits-Engelstalige groep en de bus zit zo goed als vol. Het is maar een half uur rijden naar Nazareth. Onderweg zien we dat het landschap heel groen is. Het staat vol met allerlei soorten bomen. Al 100 jaar is het beleid hier om bomen te planten, inmiddels zijn dat er al 250 miljoen. Elk jaar in februari, op bomenplantdag, gaat de schooljeugd er met een boom op uit om die ergens te gaan planten. Het resultaat is verbijsterend. Overal om je heen zie je bomen staan en is het er erg groen.
In Israel wonen allemaal Israëliërs, maar er zijn 6,5 joden, 1,5 miljoen Arabieren waarvan de meeste moslims en sinds een paar jaar 1,5 miljoen Russen en Oekraïners die ook joods zijn. Sinds de onafhankelijkheid zijn de Palestijnen die gebleven zijn, Israelier geworden met dat paspoort. Alleen zijn ze wel Arabier gebleven. Ook wonen ze in hun eigen dorpen of wijken. Dat is soms aan het onderhoud of afvalverwerking nog goed te zien. Je ziet er ook veel autokerkhoven, die lijken ons niet allemaal van de eigen mensen. Wij denken dat heel Israel hier zijn oude auto’s dumpt.
Het is zondag en er zijn veel winkels dicht. Ook is het verkeer niet zo intens. We parkeren tamelijk dichtbij, maar moeten toch nog een eindje omhooglopen. De gids vertelt honderduit, in 2 talen steeds. Eenmaal bij de kerk, waar Maria bezoek kreeg van de engel Gabriel die haar vertelde dat ze zwanger zou worden van de Messias, aangekomen, kregen we eerst de uitleg over het gebouw. Het is meerdere keren verwoest en steeds weer opgebouwd. Nu doet een groep Italianen het restoratie werk. Het is een franciscaner kerk, dat zie je aan de 5 in elkaar gezette kruizen.
De verwoestingen werden veroorzaakt door o.a. de mohammedanen tijdens de verspreiding van hun geloof, daarna tijdens de kruistochten, daarna door de Mamelukken tijdens de veroveringen van Turkije, West Azie en Oost-Europa. Maar nu is de kerk weer in volle glorie te bewonderen. Je wordt langs de grot geleid, in de kerk, waar Maria woonde tijdens het bezoek van Gabriel. Interessant om te zien. Veel stelde die grot niet voor, maar je woont toch ergens.
Na dat besoek kregen we een extraatje van de gids en de chauffeur. We werden naar de berg Precipite gebracht, daar waar Jezus gestenigd zou worden vanwege zijn profane uitspraak dat hij de nieuwe Messias zou zijn. Maar hij is nooit gestenigd. Hij ontsnapte om wonderlijke wijze, door te springen naar de bert Tabor die we aan de overkant van een groot dal zien liggen, 10 km verder op. Of hij is onzichtbaar door de menigte ontsnapt, kan ook geweest zijn.
Het is wel een mooie plek met een fantastisch uitzicht. De weg naar de top is aangelegd door een groep Duitsers. We drinken bij een stalletje een bekertje versgeperste grenadine en dan rijden we terug naar het schip. Gelukkig worden we vlak voor het schip afgezet. Ik had mijn stok mee, want het lopen ging toch moeizaam vandaag. Het was al behoorlijk warm. We waren blij weer terug aan boord te zijn. Meteen maar door naar de lunch en daarna naar de hut voor wat rust. We gaan niet meer terug de wal op. We liggen toch ver van het centrum en zouden dan een taxi moeten nemen. Geen zin in.
Marga en Geert hebben de wandeling naar de stad wel gedaan en zijn naar de tuinen op de helling die je voor je zag vanaf het balkon gelopen. Een aardige tippel, helaas was het hek dicht en kon je er alleen van bovenaf binnen komen.
Na het aperitief, diner en koffie blijven we in het theater zitten. Er gaat een meidengroep optreden. Ze spelen popmuziek, wel erg hard allemaal. Oordoppen in dan maar. Daarna gaat Jan nog even naar het casino en ik zoek de Heinekenbar op. Hier hangen wel 20 tv-schermen voor alle voetbalwedstrijden. Daarna houden we het voor gezien.

Maandag 5-12-2022 Op zee

Het schip vaart heel langzaam, maar 9 knopen. Het is op zee niet zo zonnig, maar toch lekker weer.
’s Ochtends maak ik in het Nederlands het verslag van onze inscheping om dit naar de klantenservice van Costa NL te sturen. En ik schrijf ook de brief die naar de hotelmanager ging, over in het net voor Maria, onze cruiseconsultant. Zij scant hem en stuurt die ook naar haar leidinggevende op het kantoor in Genua.
Het is weer een zeedag voor we het Suezkanaal in gaan. We krijgen van de kapitein mooie informatie. Intussen gaan we met Marga en Geert lunchen in de Osteria aan boord, dit is een vast menu net zoals in Italie in de osteria’s. Erg leuk om een keertje te doen. We waren blij verrast. Er wordt op tafel een bord met vleeswaren neer gezet, een schaaltje met mozzarella en daarna komen er schotels met kip, grote garnalen en gebakken aardappels. Dan nog een lekkere koek als toetje of watermeloen. Je kan zo vaal bijbestellen als je wil, heerlijk hoor.
Jan begint verkouden te worden en wil een tukkie gaan doen. Ik ga op ons tussenbalkon de kranten downloaden en lekker alles zitten lezen. Ook een puzzeltje kan er gemaakt worden.
Mijn eerste boek had ik al snel uit en nu ben ik aan het volgende begonnen: “Fortuna’s kinderen” geschreven door Annejet van der Zijl. Het gaat over de nazaten van een tot slaafgemaakte jonge vrouw die vrijgekocht is door een pas geëmigreerde jonge Hollander is Charleston, Zuid-Carolina. Heel interessant en onderhoudend geschreven, met alle gruwelijke details van de slavernij erbij.
’s Avonds gaan Marga en Geert vroeg naar de hut. We komen immers heel vroeg in het Suezkanaal aan. Zij hebben een hut op het voordek 14e verdieping. En Marga wil het allemaal vanaf het binnenvaren meemaken.

Dinsdag 6-12-2022 Op zee

Eigenlijk hadden we s morgens heel vroeg, al om half 4 in konvooi het kanaal in gemoeten. Maar we gingen pas om half 9. Marga en Geert hebben op dek 14 midden voorop een prachtige hut met uitzicht en daar zijn we de hele dag van harte welkom. Hier hebben we graag gebruik van gemaakt. Om 10 uur waren we er. Het was nog best koud. Maar goed aangekleed, Jan had zijn oranje ijsmuts zelfs opgezet, hebben we heerlijk genoten van een fantastisch uitzicht. Je kan zien dat er echt wel ontwikkeling gaande is in Egypte, met name aan de Sinai Kant. Er worden kanalen gegraven voor irrigatie te zijner tijd. Het land wordt geëgaliseerd. Maar ook aan de bewoonde kant zie je ontwikkeling. Het ziet er lang niet zo rommelig uit. En de pontons zijn op een paar na allemaal verdwenen. Die hadden voor een razendsnelle overtocht voor het leger moeten zorgen. Wel zijn aan weerskanten de wachthokjes, de uitkijkposten nog meestal bezet. Hier staat dan 1 soldaat in de wacht te houden. Wat een eenzaam en vervelend baantje is dat. Hopelijk is de aflossing steeds na 2 uur, dat is alweer lang zat volgens ons.
We varen met een slakkengang van 9 knopen door het kanaal heen. Het duurt dan ook bijna 12 uur voor we eruit zijn. Er wordt volop gevist door loze vissertjes in heel kleine roeibootjes. Ze gooien hun netten uit en halen die weer binnen. Soms toetert de kapitein en dan moet er een hard aan de riemen trekken om weg te wezen.
Van 12 tot kwart voor 2 gaan we toch lunchen, het eten moet gewoon doorgaan. Het wordt op den duur ook een beetje eentonig om maar steeds uit te staan kijken over Egypte heen. Links een grote zandbak en rechts allemaal landbouwbedrijfjes of dorpen en ook 1 grote stad Ismaïlia. We varen onder de Mubarak Brug door. Die ligt hier al vanaf 2001 en wij hebben er nog nooit iemand overheen zien rijden. Die brug gaat nog steeds van niks naar nergens. In de woestijn links is echt geen achterland voor veel verkeer over de brug heen.
Om 3 uur houden we de visite voor gezien en gaan we naar onze eigen hut. Ik ga de krant lezen en Jan doet een tukkie.
Om half 6 is het weer borrelen geblazen, de Ferrari spritz lonkt en dan zien we Marga en Geert ook weer.
De laatste kwalificatie voor de kwartfinales worden gespeeld. Gisteren heeft Marokko zich geplaatst ten koste van Spanje, na het nemen van strafschoppen. Spanje miste er 3, dan is het gebeurd.
Portugal was een maatje te groot voor Zwitserland, dat dan ook met 6-1 verloor.
Vanavond was er een prima show, over het leven van Leonardo da Vinci, echt leuk gedaan met meerdere verkleedpartijen en leuke dans en zang.

Woensdag 7-12-2022 Op zee

Vanaf vandaag varen we 4 dagen tot de volgende haven. Het wordt eindelijk warm. In de middag hebben we de zon er pal op staan, op ons balkon. Wat een genot. Wel gaan we, weer met Marga en Geert lunchen, nu een pizza. We nemen alle 4 een andere en kunnen dan proeven van elkaar.
Jan is nog steeds wat verkouden en hij gaat lekker siësta houden hierna. We zouden eigenlijk gaan bridgen me Els en Marten, maar Jan is nog te beroerd. We stellen het uit tot morgen
Ook na het eten gaat Jan weer naar de hut. Ik loop in mijn eentje door het schip en beland uiteindelijk op dek 8, het buitendek waar het heerlijk wandelen is. Bij de Ferraribar neem ik nog een spritz en ga die buiten zitten nuttigen. Wat een aangename temperatuur. De show was trouwens weer de meidengroep met rockmuziek. Hier heb ik 2 nummers van af geluisterd, dat was meer dan genoeg. Toch niet echt voor mijn leeftijd.

Donderdag 8-12-2022 Op zee

Gelukkig is Jan weer aardig hersteld van zijn hoestaanvallen, slapen is soms de beste remedie. Vanmiddag gaan we een keertje bridgen met Els en haar buurman uit het restaurant. We hebben om 2 uur afgesproken in de pizzeria, daar heb je de beste tafels en stoelen om te kaarten. Els is goed voorbereid, ze heeft een boekje met een kaartspel mee en haar tablet met de scorelijst.
Maar eerst ga ik nu, in de schaduw op ons balkon deze blog afmaken. Van alle dagen van de week had ik maar een paar regels opgesteld, zodat ik snel weer weet wat er die dag gebeurd is. Het is nu 10.20 uur plaatselijke tijd en fantastisch zonnig weer. Die krijgen we straks hier op ons balkon ook.
Uiteindelijk is het nu donderdagavond 22.15 uur en is het blog bijna af.
Het kaarten mocht niet in de pizzeria, dan maar naar de Ferraribar, die gaat toch pas om 5 uur open. We hebben 12 spelletjes gespeeld, in anderhalf uur, erg leuk. Dit keer hebben Jan en ik gewonnen, 11 tegen 8 imps. Het spel ging gelijk op. De biedingen en de uitslagen lagen in elkaars verlengde en dat zijn er geen extreme uitslagen te verwachten. Morgen revanche, weer om 2 uur in de Ferraribar.
Na het kaarten, om half 4, konden we eindelijk ons ijsje nemen, daar in de ijssalon. Voor herhaling vatbaar.
Op het avondmenu staat weer ossobuco, hier zijn Jan en Geert liefhebber van. Geert presteert het zelfs om het als eerste en als 2e gang te nemen.
Dan besluiten we de avond met koffie met een drankje erbij.
En nu zit ik in onze loggia dit verslag af te maken, zodat Jan dat morgen weer op onze site kan zetten.
Dan zitten we nog een poosje te luisteren naar het klotsen van de golven, een zeer rustgevend geluid.

Vrijdag 9-12-2022 Op zee

Het is alweer het begin van de 3e week. Wat gaat de tijd snel. We zitten nog aan het eenvoudige ontbijt in het Colosseum: koffie of thee met ieder 2 kleine koffiebroodjes. Jan probeert in te loggen bij de KLM en de Lufthansa voor onze volgende cruise, de vluchten gaan via Frankfurt naar Triest op 6 januari voor de wereldreis. Ik doe een spelletje op mijn tablet, wat nog niet lukt.
Verder houden we ons gemak. Jan is nog steeds erg verkouden en slaap doet dan wonderen.
We bridgen wel nog ’s middags met Martin en Els, zo’n anderhalf uur, net mooi genoeg. Dat doen we in de Ferraribar, die is dan nog gesloten. Na afloop halen we hier meteen naast een lekker ijsje. Dat smaakt toch nog prima.
En om 6 uur ons aperitiefje, de Ferrari Spritz uiteraard in de Ferraribar. Hier zit bijna nooit iemand.
Na het diner nemen we weer koffie en dan taait Jan af, naar zijn bed. Ik kijk en luister dan naar Freddy Mercury, fantastisch is dat. En om 11 uur begeef ik me richting Heinekenbar.
Vandaag worden er 2 kwartfinales gespeeld. Eerst Kroatië tegen Brazilië, waarbij de laatste met penalty’s uitgeschakeld wordt. Dan om 11 uur ’s avonds lokale tijd is Nederland aan de beurt tegen Argentinië. Ik heb speciaal mijn oranje bloes aangetrokken. De Heinekenbar zit afgeladen, supporters van beide clubs. Nederland maakt nog niet veel kans. De Argentijnen zijn agressiever, ook op de bal, maar ook op de spelers. Bovendien vind ik de Spaanse scheidsrechter partijdig fluiten. Na de 1e helft loopt Messi samen met hem van het veld af, al pratende. Vind ik niet kloppen. Dan is het al 12 uur en ga ik naar bed. De 2e helft schijnt nog venijniger geweest te zijn. In de allerlaatste gewone speeltijd maakt Nederland gelijk. Invaller Wout Wegmans maakt beide doelpunten. Er is verlenging en ook daarna nog strafschoppen. Die verliezen we weer van die Argentijnen. Messi wordt dan heel onbeschoft naar Louis van Gaal toe. En er waren op het veld ook al opstootjes. Jammer, maar Nederland ligt eruit.
Midden in de nacht kijk ik toch op fb om de eindstand te weten te komen en bij Linda die “Jammer” post, weet ik genoeg. Helaas>

Zaterdag 10-12-2022 Op zee

De laatste zeedag voor Salalah. Er gebeurt niet veel bijzonders, Met Marga en Geert gaan we wel in de Osteria lunchen, het vastgestelde menu, er valt niets te kiezen. Hier herkent een van de obers Jan van de wereldreis. Hij bestelde steeds dubbele whisky’s voor Jan, totdat de vrouwelijke obers dat in de gaten hadden en toen was dat afgelopen.
We liggen heerlijk op ons balkon en ik ook nog op dek 8 in de zon. Niet te lang, want hij brandt behoorlijk. Hier op dek 8 en ook op 16, 17 en 18 staan heerlijke luie stoelen en grote banken met lekkere kussens erin. En er hangen meerdere hangmatten. Overal is plaats genoeg om lekker te zitten. Op het buitendek op 8 is er een rookzone ingericht. Er wordt maar weinig gebruik van gemaakt.
De avonden zijn ook heerlijk zwoel. Met Marga loop ik om 10 uur ’s avonds nog een rondje over het dek, het is volle maan en je ziet zoveel mooie sterren.
Om 11 uur is de 2e kwartfinale aan de beurt, Marokko tegen Portugal.
Nu is het woensdag als ik verder ga met mijn verslag. Inmiddels weten we dat Portugal eruit geknikkerd is door Marokko. Goed gedaan hoor. In Nederland wordt dat gevierd met vuurwerk en feestjes die soms ook uitmonden in vandalisme waar dan tegenop getreden wordt. Jammer, want deze overwinning mocht best gevierd worden. Ze staan nu in de halve finale tegen de winnaar van Engeland tegen Frankrijk.

Zondag 11-12-2022 Salalah

Aankomst in Salalah, Oman. Je kan zelf de wal op, maar je moet met een busje van het haventerrein af gereden worden. Er zijn 3 kleine busjes beschikbaar en dus staat er meer dan een uur een lange rij te wachten om naar de poort gereden te worden. De rij blijft maar groeien al wordt er wel snel gereden. Wij bekijken dat van het schip af. Eerst hadden we nog naar het hotel willen gaan waar we van de winter geweest zijn met een taxi, maar we zijn beide, ik ook al, te verkouden en te beroerd om waar dan ook heen te gaan. We blijven aan boord. Het is heerlijk rustig met de lunch, want velen zijn van boord gegaan. Sommige mensen gaan naar het strand dat net buiten de poort te vinden is. Maar daar is geen enkele voorziening. Je kan het water wel in, op eigen risico. Het waait behoorlijk en dan zijn er toch hoge golven, een beetje gevaarlijk is dit wel.
Om half 6 gaan we toch weer op voor de Ferrari-spritz als aperitiefje voor het diner. Dat kan er toch nog wel in, al zijn we snotverkouden. De hoestbuien zijn soms niet om aan te horen, echt niet leuk meer. Maar ja, uitzieken dan maar.
Na het diner schuiven we bij Maria aan voor het boeken van een volgende cruise. Dat wordt dan dit schip, maar dan de terugreis van Dubai naar Genua in maar 2024. We boeken dan nog een week eraan voorafgaand en zijn dan al met al 4 weken op pad. Die week extra geeft ons de gelegenheid om op ons gemak Dubai in te gaan, we liggen er dan al met al 3 dagen. Marga en Geert hebben ook de terugvaart naar Genua geboekt, gezellig om dan weer samen te varen.
Vanavond speelt Engeland tegen Frankrijk. De Fransen winnen met 2-1 en dus liggen de Engelsen eruit. De tegenstander van Frankrijk is nu ook bekend.

Maandag 12-12-2022 Op zee

Weer een heerlijke zeedag.
De temperatuur blijft zo’n 25 graden, ook ’s avonds. Dan zitten we nog heerlijk op ons balkon over de zee uit te kijken. Wat een luxe is dit toch. Het is toch wel bijzonder dat we dit mogen meemaken.
Om 10 uur krijgen we een rondleiding over de brug. We, dat zijn 8 Fransen en 5 Engelstaligen met de meeste Costapunten. Kapitein Pietro Sinisi doet de rondleiding zelf en dat doet hij geweldig, in het Engels nog wel te verstaan. Een paar cijfers: het schip vaart op LNG of op diesel. Met de huidige prijs vaart zij op diesel en dat kost 700.000 euro per week. Het schip is 337 meter lang. Er staan 4 generatoren die samen voor 55.000 pk zorgen. We liggen met 8 meter diepgang. Als er 1000 mensen van 93 kilo van boord gaan, gaat het schip 1 cm omhoog. Mensen zijn dus niet het gewicht, dat is de brandstof en het water dat nodig is elke dag. Het schip ontzilt wel zelf water voor gebruik.
Voor de voorste ruit hangt een streng knoflook, dat is tegen het ongeluk, een oud geloof. Ook staan er wel 10 planten, ook grote, de persoonlijke tuin van de kapitein als tegenwicht tegen al het blauw waar ze de hele dag tegen aan kijken. Er staan continu 4 man op uitkijk met verrekijkers.
Aan het eind van de dag hebben we nog een uitnodiging van de Costaclub, namelijk de Vip party voor de 2 hoogste categorieën van clubleden. Die party stelt niet zo veel voor. Weer worden de kapitein en de hotelmanager en nog een paar bemanningsleden aan ons voorgesteld. Wel ging ik met de kapitein op de foto.
Jan gaat na de koffie na het eten toch weer bijtijds naar bed. Ik blijf nog even naar de meidenrockband kijken en luisteren, zie fb voor een impressie. De meidenband bestaat uit 4 Oekraïense jonge dames die nu al voor de 3e show zorgen en steeds wat anders laten horen en zien. Ik blijf er toch tot het einde naar kijken. Alhoewel de shows nooit zo lang duren. Al met al moeten we zeggen dat de shows fantastisch zijn, stuk voor stuk, alleen een beetje luid, dat wel. Het zit allemaal tegen de 80 decibel aan en dat in een ruimte waar het geluid toch niet zo gauw weg kan.

Dinsdag 13-12-2022 Muscat

We komen aan in Muscat.
Hier staan wel 40 bussen en 30 voorwiel drijf auto’s klaar voor de vele excursies. We komen al om 9 uur aan, in plaats van de aangekondigde 10 uur. Lekker vlot gevaren. Voor de shuttle naar de poort staan weer veel mensen in de rij, maar het gaat vlot. Wij kijken het nog even aan en beslissen later op de dag of we toch nog naar de souk gaan als die weer open is. Maar ik val in slaap, de kou wil nog niet echt zakken. Dus gaan we helemaal de wal niet op, we gaan aan boord een lekker ijsje eten.
Ook hier in Muscat komen er nieuwe passagiers aan boord, die kunnen er volgende week weer af, na een week gecruised te hebben. We merken dat, omdat er weer een drill aangekondigd wordt.
Vanavond is Madonna te zien in de show, dat is weer de meidenband die dit brengt, ook weer erg leuk om te zien.
Om 11 uur beging de 1e halve finale: Argentinië tegen Kroatië. Wij hopen dat de Argentijnen ingemaakt worden, dat hebben ze verdiend na de schandelijke vertoning tegen Nederland en het schaamteloze gedrag van Messi naar Van Gaal toe.
Helaas is dit niet het geval, want ze winnen met 3-0. Kroatië kon er niet doorheen komen.

Woensdag 14-12-2022 Op zee

Wederom een zeedag. Het is de laatste zeedag en ik zit dit verslag op ons balkon te maken, op mijn ligbed. We gaan wel alvast 1 koffer inpakken, alle schone was kan al weg.
Om half 2 gaan we met Marga en Geert nog een keer in de Osteria eten.
Vanavond speelt Marokko tegen Frankrijk in de 2e halve finale.
Dat was voor Marokko de laatste wedstrijd, ze verloren en konden naar huis. Frankrijk staat in de finale, tegen Argentinië. Marokko speelt de troostfinale tegen Kroatië.
Ik ben behoorlijk verkouden en ga vroeg naar bed. Hoesten en snuiten, dat is al wat ik doe.

Donderdag 15-12-2022 Abu Dhabi

Aankomst in Abu Dhabi.
Jan was erg vroeg op. Hij zat op de site van Emirates om in te checken. Maar ook keek hij of er nog businessplaatsen beschikbaar waren en dat was zo. Dus voor ik mijn bed uit was, hadden we die fantastische upgrade al te pakken. Het kostte wel een lieve duit, maar als je zo beroerd bent als wij, is het geen overbodige luxe om de ruimte te hebben en je lekker te laten verwennen. Super gedaan, Jan!!
We zaten net aan de koffie en toen werd er omgeroepen dat iedereen zo snel naar de immigratie moest. Dus lieten we de koffie staan en gingen we met paspoort en al naar buiten.
En daar gingen we allemaal naar de terminal voor de immigratie. Daarna gaan wij samen weer terug naar het schip.
We hebben ons verder vermaakt en hebben het rustig aangedaan. In de middag is Jan nog een keer naar de terminal gegaan voor nieuwe papieren zakdoekjes en was paracetamols. Je kan er niet genoeg van hebben als je flink verkouden bent.
Voor het diner is er na de bingo, die we dit keer niet meegedaan hebben, samenzang voor de kerst. Dat was echt erg leuk. Ik heb er meerdere liedjes van op fb gezet. De hele muziekcrew had een aantal liedjes ingestudeerd en van het overige personeel was een hele kring langs het toneel in het Colosseum geformeerd. Zelfs de kapitein, hotelmanager en cruisedirector en nog meer officieren stonden opgesteld. Heel sfeervol en smaakvol voorbereid en uitgevoerd. Een cadeautje. Voor mij geen Aperol Spritz, maar een kerstconcert. De rest ging aan de drank.
Marga en Geert gingen ook de wal niet op, zij genoten nog van een spa dagje, sauna en sneeuwhut hebben we zelfs. En dan moet ik natuurlijk ook nog de 2e koffer pakken en Jan alle papieren bij elkaar zoeken.
“s Avonds na het diner en de koffie hebben we afscheid genomen van Marga en Geert. We hadden een fijne tijd samen. Misschien zien we elkaar morgenochtend nog. Zij vliegen later met Transavia.

Vrijdag 16-12-2022 Dubai/naar huis

Dubai en vertrek naar huis, helaas.
We ontbijten nog 1 keer met een lekker gebakken eitje en ananas en kiwi. Dan gaan we in het Grand Café zitten wachten tot onze kleur wordt opgeroepen. We hebben weer een transfer met Costa. Dit keer ging het goed. Er stonden 3 bussen klaar voor het vliegveld. Dat was nog 3 kwartier rijden van de haven vandaan.
In de terminal waren er 5 incheckbalies voor alleen Costa en Aida passagiers, goed geregeld. Het vliegveld is zo groot, je loopt je een ongeluk. Wij namen de businessdoorgang. Ik weet niet of het sneller ging, maar o.k.
Tijdens de vlucht werd er iemand niet goed en werd er een tussenlanding gemaakt in Istanbul. Dat kostte 2 uur vertraging.
Eenmaal op Schiphol, om 10 uur ’s avonds stond Dick ons op te wachten. Dat is toch wel super, zeker nu het weer niet zo goed was. Het was glad, op de binnenwegen.
In Hoorn haalden we nog Indy op, Dicks kleindochter van haar schoolfeest en brachten we haar even thuis in Slootdorp.
Om half 1 waren we thuis, moe maar met een heerlijke vakantie achter de rug.

Inhoudsopgave

Galerij

Op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in en ontvang een notificatie zodra er een nieuw verslag online komt.
Scroll naar boven