2023 Re-positioning Costa Fortuna vanaf Savona, Italië, naar Pointe-á-Pitre, Guadeloupe.

2023 Re-positioning Costa Fortuna vanaf Savona, Italië, naar Pointe-á-Pitre, Guadeloupe.

Het reisschema.

22-11-2023 Savona30-11-2023 Op zee8-12-2023 Point a Pitre
23-11-2023 Marseille1-12-2023 Op zee9-12-2023 Op zee
24-11-2023 Barcelona2-12-2023 Op zee10-12-2023 Tortola
25-11-2023 Op zee3-12-2023 Op zee11-12-2023 St. Maarten
26-11-2023 Op zee4-12-2023 Op zee12-12-2023 St. John’s
27-11-2023 Arrecife5-12-2023 St. Maarten13-12-2023 Fort de France
28-11-2023 Tenerife6-12-2023 Saint Kitts14-12-2023 St. Lucia
29-11-2023 Op zee7-12-2023 Fort de France15-12-2023 Point a Pitre
Zondag 19 november vliegen we al naar Genua om onze Italiaanse vrienden te bezoeken. De koffers worden al eerder opgehaald door BagExpress en staan al in onze hut als we inschepen in Savona.

Zondag 19-11-2023 Vlucht naar Genua/Savona

We worden door Con en Dick weggebracht naar Schiphol. We vliegen om 11.45 uur. Jan heeft vanmorgen vroeg, om half 7 nog voor 100 euro samen businessclass geboekt. Dan heb je prioriteit bij inchecken en kan je rustig in de Sky lounge gebruik maken van al het eten en drinken dat er daar geserveerd wordt.
In de middag zijn we in Savona in het hotel, vlak bij de cruiseterminal. Er liggen 2 cruiseschepen binnen, de Fortuna en de Diadema. Wij hoeven er niet meer uit, want we hebben in het vliegtuig een mooie lunch gekregen en dat was voldoende voor de rest van de dag.

Maandag 20-11-2023 Savona

We lopen na een uitgebreid ontbijt de stad in. Wat een leuke verrassing, er is een zeer uitgebreide markt over de hele hoofdstraat en ook meerdere zijstraten. En die is heel druk bezocht door de plaatselijke bevolking en door ons ook natuurlijk. Halverwege namen we een bakkie koffie, Jan een dubbele espresso en ik een cappuccino, samen voor 3,80 euro. Dat is nog eens een vriendelijke prijs en dat voor op een terras. Daarna lopen we door tot het grote plein waar ook het stadhuis is. Jan is zijn wandelschoenen vergeten, dus gaan we op zoek naar een goede schoenenzaak. Op de markt kun je zo ook te kust en te keur kopen, maar dat doet hij niet. We belanden bij een Ecco zaak en daar slaagt Jan heel goed. Gelukkig maar.
Na de lange wandeling en nog een consumptie strijken we neer bij een restaurant aan de haven. Hier hebben we een zeer uitgebreide lunch. Voldoende voor de rest van de dag. In het hotel doen we een tukkie en blijven verder op de kamer.

Dinsdag 21-11-2023 Savona

Het is niet zulk mooi weer, maar we gaan vanmorgen het fort bekijken. Door de Genuezen in 1542 gebouwd om de vijand in de gaten te houden. Deze hele streek was onder beheer van Genua, net zo’n stadstaat als Venezia aan de andere kant van Italië. Het fort is makkelijk te bereiken. Eerst komen we uit bij het museum, waar de kunstcollectie van een vroegere president van Italië hangt. Sandro Pertini was een gehard tegenstander van Mussolino en bracht 14 jaar in gevangenschap door. Hier leerde hij kunstenaars kennen en die maakten voor hem later allerlei schilderijen die ze hem schonken. Na de oorlog werd hij president namens de Socialistische Partij. Hij vroeg de kunstenaars om het moreel van de bevolking op te vijzelen door aansprekende kunst te maken. Het was tenslotte een verslagen natie. Aan het eind van zijn langdurige leven heeft hij zijn hele verzameling aan de stad Savona geschonken onder de voorwaarde dat het hier in het fort een onderkomen zou krijgen, aldus gebeurde. We hebben met het bekijken van de verzameling kunst en geschiedenis tot ons kunnen nemen. Daarnaast was er een grote expositie van een Italiaanse beeldhouwster, die de mooiste beelden gemaakt heeft. Ook die voorstelling was de moeite waard.
Hierna zijn we tot boven aan de schans van het fort geklommen en konden zo alle kanten over de zee uitkijken, ook het verlaten strand. Eenmaal buiten het fort ontdekten we aan de overkant een leuk cafeetje, waar we koffie met croissant genuttigd hebben. Toen was het al over enen en dan gaan alle winkels dicht tot aan het eind van de middag. Er lagen geen schepen binnen en dan is het toch wel erg rustig op straat. Wel zijn we nog de overdekte markt, een kleine Hallen, binnengelopen. Ook hier zie je weer de mooiste producten liggen, vis, vlees, groente, fruit en brood etc.
Na nog een rondje door de verlaten binnenstad zijn we naar de kamer gegaan. We wilden vandaag ’s avonds uit eten gaan. Helaas was om 6 uur alles verder dicht en het zag er niet naar uit dat de restaurants nog open zouden gaan. De Spar was nog wel open en daar hebben we dan maar wat te eten gekocht. We vergaan niet van de honger, bovendien krijgen we de komende weken meer dan genoeg te eten.
Op tv kunnen we eerst alleen maar sport krijgen, naast meerdere Italiaanse praatprogramma’s. We zien meerdere voetbalwedstrijden. Daarna kan Jan toch BBC world vinden voor wat updates over de oorlogen in de wereld.

Woensdag 22-11-2023 Savona

Tijd om het plein over te steken naar de cruiseterminal met onze handbagage. De rest van de koffers is al met UPS meegegeven en staat al een week in Savona klaar. Die vinden we in de hut terug. Al om half 11 kunnen we inschepen en zitten binnen de kortste keren boven op dek 9 aan de koffie. De hut is nog niet klaar, maar geen probleem. We kunnen tussen 12 en 14 uur al wel in ons restaurant terecht voor de lunch. We hebben een vaste tafel op dek 11 in het Clubrestaurant.
Om 14 uur kunnen we in de hut terecht en kan het uitpakken en installeren beginnen. Voor het diner is alles op de juiste plek geplaatst. Inmiddels zijn Marga en Geert ook op het schip aangekomen. Zij hebben overnacht in Milaan vlak bij het vliegveld en komen met de shuttle van de Costa naar Savona. Uiteraard nemen we samen in de Grand bar een drankje op ons weerzien. We hebben samen gecruised op de Toscana een jaar geleden van Italië naar Dubai. In maart a.s. varen we ook weer samen terug met diezelfde Toscana van Dubai naar Italië.
Na het diner zien we elkaar weer in de Grand Bar, dek 5. Wij gaan nog naar het theater, waar meerdere onderdelen van het personeel de show verzorgen. Aardig, niet meer dan dat.
’s Avonds laat zien we de verkiezingsuitslag binnen komen, een aardverschuiving, PVV heeft een enorme winst geboekt en zal een regering moeten gaan vormen. Tot in het buitenland is de overwinning van extreemrechts doorgedrongen. Wilders wordt als eerste gefeliciteerd door Marine le Pen en Orban, dat zegt alles.

Donderdag 23-11-2023 Marseille

We hadden voor vandaag, nu we in Marseille liggen, een excursie geboekt naar Arles en St. Remy. Die gaat niet door, wegens gebrek aan belangstelling, ook in andere talen. Dan blijven we maar aan boord. We hebben geen zin om weer in de stad te gaan lopen, dat kennen we al wel. Bovendien is het koud. Vandaag loopt het schip vol met Fransen. We maken tenslotte de oversteek naar de Franse overzeese gebiedsdelen, Martinique en Guadeloupe. Er zitten dan ook veel inwoners van deze departementen aan boord.
We doen het aan boord kalm aan. Ik loop een paar keer op dek 3 heen en weer en verder blijven we binnen. Onze boeken komen goed van pas. We hebben wel wat zon op ons balkon en dat is heerlijk. We genieten ervan.
De show, een comédien alias krachtpatser slaan we over. We zitten gezellig met ons vieren in de Grand Bar. Hier is het altijd even druk, er is heel gezellige dansmuziek, niet zo hard. En er wordt dan ook druk gedanst.

Vrijdag 24-11-2023 Barcelona

Vandaag, in Barcelona, komen de Spanjaarden en wat er verder nog op het vliegveld van Barcelona kan landen aan boord. We liggen er maar een halve dag. Niet de moeite om naar de stad te gaan. Wel gaan we de terminal even verkennen. Daar is 1 toeristische winkel. Dan ben je al door de security heen. Voor Jan een mogelijkheid om whisky aan te schaffen. Bij binnenkomst op het schip hoeven we die niet in te leveren, zeer gunstig dus. Zo heeft hij een drankje in de hut en kan ik de prosecco opdrinken. We hebben dit keer geen drankenpakket genomen, die kost al 42 euro p.p.p.d. en dat voor met zijn 2en voor 50 dagen. Dat drinken we er niet aan af. Zeker als je tussendoor straks op de eilanden de wal opgaat. We hebben wel een wijnpakket en koffiepakket genomen. We zijn niet zielig.
Al om 13 uur varen we weg, alhoewel we nog wat wachten op 2 laatkomers. Daarna gaan we meerdere zeedagen tegemoet. Pas op maandag komen we op Fuerteventura aan. Heerlijk ontspannen. Ik ga dit keer in onze gang 2 rondjes lopen, maar dan ook echt helemaal rond, 1000 stappen per ronde. Jan is op zijn pc bezig om een kerstkaart te maken.
’s Ochtends in de Grand Bar lezen we onze krantjes en doe ik mijn puzzel in de NRC. En dat zullen we dan wel elke ochtend gaan doen.
Als we varen, gaat het casino open. Voor Jan het sein om te gaan spelen en dat levert hem/ons geen windeieren op. In het begin van de cruise staan de apparaten om winst, daarna moet je ervan wegblijven, want dan verlies je alleen maar.

Zaterdag 25-11-2023 Op zee

Een hele zeedag, hier valt weinig over te vertellen. In de ochtend ga ik naar de gym, eens kijken of ik er terecht kan. Maar er zijn veel apparaten voor je benen en dat kan ik met mijn wond niet gaan doen.
Dan maar op dek 3 een paar rondjes lopen. Om 4 uur is er een lezing over de Canarische eilanden. Franco Alvisi, de Italiaan die we ook al op de wereldreis en naar Groenland/IJsland gezien hebben, is er weer bij. Hij geeft fantastische lezingen, in meerdere talen. Nu blijft hij de hele winter op de Fortuna en vaart er mee terug naar Italië. Hij is mooi onder de pannen tijdens de koude winter in Europa. Ook over de Canarische Eilanden had hij weer veel interessants te vertellen. De Spanjaarden hebben het bij hun verovering en bezetting aan de stok gekregen met de inheemse bevolking, Berbers zoals die ook in Noord-Afrika wonen. Uit het DNA van de huidige bewoners is het duidelijk dat ze ooit een Berbermoeder en een Spaanse vader hadden. Dat patroon komt vaker voor bij kolonisten over de hele wereld. Franco raadde me aan om het museum op Fuerteventura te bezoeken, dat is vlak bij de haven en erg de moeite waard.
En het is vandaag Formal of Elegant zoals ze dit tegenwoordig noemen. En we hebben een uitnodiging voor de VIPparty, met nog 300 (geschatte) gasten. Ook Geert en Marga zijn van de partij. Om 18.00 uur, vlak voor het diner gaan we in de rij staan. Sabrina, een ons bekende cruisedirector, verwelkomt ons hartelijk, ze herkent ons ook. Na een handje met de kapitein krijgen we een drankje en gaan we een plekje zoeken. De kapitein hebben we daarna niet meer terug gezien. Wel onze hostess, Shannon uit Manchester, zij vertelt ons later dat er 25 Nederlanders aan boord zijn, dat het schip voor 95% volgeboekt is en dat zij met het Engels wel 50 nationaliteiten bedient. Verder zijn er nog een Franse, Spaanse en Duitse hostess aan boord.
De show is een Flamencoshow, die gaan we zien uiteraard. We hebben deze groep, 4 personen, al eens gezien, tijdens de wereldreis. Toen scheurde hij uit zijn broek en moest toch de dans eerst afmaken. Een beetje gênant was dat wel.
De klok gaat 1 uur terug en we hebben dus nog veel tijd na de show. We gaan toch naar de hut, mijn been moet elke avond ingesmeerd worden met cortisolzalf ter ondersteuning van de nog tere huid. De wond is wel helemaal dicht, het ziet er goed uit en dat willen we graag zo houden. Overdag draag ik een steunkous, als vervanging van het zwachtel dat de dermatoloog er omgedaan had. Dat zwachtel is er afgelopen zondag af gegaan en sindsdien verzorgen we mijn been elke avond. We zijn allebei zeer tevreden over hoe mijn been er nu uitziet.
In de hut heeft Jan zijn whiskey aangebroken, een speciale Glenlivet.
Dit was de 1e week, waar ik eigenlijk maar summier van verslag wilde geven.

Zondag 26-11-2023 Op zee

Maandag 27-11-2023 Arricife

Dinsdag 28-11-2023 Tenerife

Woensdag 29-11-2023 Op zee

Donderdag 30-11-2023 Op zee

Vrijdag 1-12-2023 Op zee

Zaterdag 2-12-2023 Op zee

Zondag 3-12-2023 Op zee

Maandag 4-12-2023 Op zee

Dinsdag 5-12-2023 St. Maarten

Woensdag 6-12-2023 Basseterre

Donderdag 7-12-2023 Fort de France

Vrijdag 8-12-2023 Pointe a Pitre

Zaterdag 9-12-2023 Op zee

Zondag 10-12-2023 Tortola

Maandag 11-12-2023 St. Maarten

Dinsdag 12-12-2023 St. John’s

Woensdag 13-12-2023 Fort de France

Donderdag 14-12-2023 St. Lucia

Vrijdag 15-12-2023 Pointe a Pitre

Inhoudsopgave

Galerij

Op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in en ontvang een notificatie zodra er een nieuw verslag online komt.
Scroll naar boven