2020 15-daagse riviercruise “Rijn en Moezel” de “Grace”

2020 15-daagse riviercruise “Rijn en Moezel” de “Grace”

Vaarschema:

19-9-2020 Rotterdam
20-9-2020 Varen op rivier
21-9-2020 Keulen/Bonn
22-9-2020 Koblenz
23-9-2020 Rüdesheim
24-9-2020 Mannheim/Speyer
25-9-2020 Straatsburg
26-9-2020 Basel
27-9-2020 Straatsburg
28-9-2020 Speyer/Mannheim
29-9-2020 Rüdesheim
30-9-2020 Koblenz
1-10-2020 Cochem
2-10-2020 Bonn/Keulen
3-10-2020 Rotterdam

Week 1

De reis heet : De berg- en dal vaart over de Rijn van Rotterdam naar Bazel en terug.
Vertrek op zaterdag 26 september en terug op zaterdag 10 oktober, het is heel handig dat we vanuit Rotterdam vertrekken. We hoeven niet te vliegen en kunnen de auto bij Arthur en Linda achter laten.

Zaterdag 19 september 2020.

We mogen pas om 3 uur inchecken, maar we willen altijd vroeg zijn en Jan moet ook de auto nog naar Ridderkerk brengen, dus zit ik al om 1 uur op de kade bij het schip. Gelukkig is het mooi weer en zit ik lekker in het zonnetje. Ik zie iedereen aankomen, de reisbegeleiders van Friendship’s cruises, de kapitein en ik zie allerlei werkzaamheden verrichten.
Jan wordt door Arthur teruggebracht en samen hoeven we nog maar kort te wachten tot we aan boord komen. Alleen de handbagage nemen we zelf mee en kunnen dan aan boord. We lopen naar de lounge en meteen ondergaan we al de coronasneltest. We krijgen een prikje on onze vinger van de dokter en binnen een half uur weten we dat we geen corona hebben. Daarna krijgen we koffie met gebak. We zijn de eerste en hoeven dus niet in de rij te staan. Al snel zien we Cees en Elly langs rijden. Zij worden door Leo, de zoon van Cees gebracht. Uiteraard staan zij ook te wachten bij de dokter voor hun test. Het blijkt dat iedereen negatief is en dat er dus niemand geweigerd hoeft te worden.
Het was een eis van de Duitse overheid dat iedereen die uit code oranje of rood in Nederland komt, een negatieve uitslag van de test moet kunnen laten zien. En die eis was pas een paar dagen oud. Friendship cruises heeft toen deze, voor ons gratis, oplossing bedacht en zo kon de reis toch doorgaan.
Na de sloepenrol die in de lounge gehouden wordt, kunnen we op pad. Wij hebben een tafel voor 4 personen geregeld, omdat we met Elly en Cees samen willen eten. Dat lukt, we hebben tafel 5, aan het raam. De hotelmanager heet marina van Oevelen en weet waar Wieringerwerf ligt, zij is in Slootdorp geboren en is later pas uit de polder vertrokken.
Het is schitterend weer en het wegvaren is een geweldige ervaring. Vanaf Bolnes tot aan Gorinchem weet Jan alle fabrieken en werkplaatsen en scheepswerven te liggen en te benoemen. En dat doet hij dan ook hardop, soms ook op verzoek van een medepassagier. Dit is echt genieten. We hebben het varen zo langs de industrie langs de rivieren nooit zo ervaren. We moeten het snel nog eens doen, maar dan met het openbaar vervoer vanaf Dordt naar Rotterdam. Dat bestaat namelijk en is heel leuk om te doen. Heen en terug vanaf Dordt en de auto aan de overkant in Papendrecht stallen.
Zolang als het licht blijft, kijken we naar buiten om te zien wat er allemaal langs de Nieuwe Maas, de Merwede, de Noord en de Waal ligt.
Het entertainment qua muziek bestaat uit 1 pianist. Na nog een laatste drankje gaan we naar de hut en de koffers uitpakken. We kunnen alles ruim kwijt. Wat zijn we blij dat we dit nog kunnen doen.

Zondag 20 september 2020.

Dit is een vaardag, pas morgen, of eigenlijk al ’s nachts, komen we in Keulen aan. De hele dag zien we van alles op het land voorbijgaan. Eerst nog is alles landelijk, maar allengs wordt het meer en meer een industriegebied en dat is te zien. We beseffen ook dat de Rijn een vervoersader door Europa bij uitstek is.
We varen langs Düsseldorf en Duisburg en zien allerlei industrieën. Bovendien is het zondag en langs de Rijn staan in de steden allerlei stalletjes en zien we massa’s mensen lekker rondlopen, met en zonder mondkapje. Dat laatste hoeft buiten ook niet. Het is prachtig weer en we zitten dan ook boven op het dek te genieten van de omgeving en het varen. Ook Elly en Cees zitten bij ons en genieten volop.

Maandag 21 september 2020.

We liggen aan de overkant van de stad, dat is jammer, want nu kun je niet zo de binnenstad in lopen. Voor ons is het niet erg, want wij hebben een wandeling als excursie en worden met de bus opgehaald. Eenmaal in de binnenstad krijgen we een kleine geschiedenis van de zeer oude stad Keulen. De dom mochten we op eigen gelegenheid bekijken, daar worden rondleidingen met een gids niet toegestaan. Vlak er naast is het Oudheidkundig museum met een nog intacte Romeinse mozaiek vloer. Dit is voor een volgende keer. Na een halve dag Keulen varen we weer verder naar Bonn en kunnen daar weer aan wal na de lunch.
Hier in Bonn zijn we een paar jaar geleden geweest om de tentoonstelling over de Maya’s te bezoeken. We kennen het centrum en vinden het erg leuk om daar weer naar toe te gaan. Dan doen we dan ook, we kunnen het belopen. Jan wil eigenlijk hier ook nog Schweine Haxe eten in de Paulaner Brau, maar daar is geen tijd voor. We gaan wel een biertje drinken op het centrale plein en dat is ook al erg leuk. Om 5 uur varen we weer verder en komen dan langs het mooiste sruk van de Rijn, namelijk de Lorelei. We zijn dan op weg naar Koblenz. Het beeldje van de Lorelei is heel klein en staat op de punt van een eilandje. Het is bijna niet te zien, zeker als je het niet weet. Je zien links en rechts boven op de bergen tot hotels omgebouwde burchten en kastelen staan. Het is een prachtig gezicht. Vlak langs de oever liggen allemaal campings en die zijn overvol.
Om 7 uur gaan we aan tafel, zoals elke avond en we worden aan tafel bediend. Het eten is heerlijk.
Om 9 uur brengen de 2 reisbegeleiders een fotoquiz en daar doen we aan mee met ons vieren en …….we winnen. Alles is coronaproef, de oplossingen mogen voor het nakijken niet meer doorgegeven worden, de microfoon wordt in het plastic verpakt en de begeleiders hebben mondkapjes voor.

Dinsdag 22 september 2020.

’s Middags zijn we in Koblenz en lopen we een beetje door de stad en belanden we in de biergarten langs de Moezel die hier bij Koblenz in de Rijn stroomt. We vinden het een vriendelijke stad die uitnodigt om er door heen te lopen.

Woensdag 23 september 2020.

In de ochtend belanden we in Rudesheim en lopen we zelf door het kleine stadje heen. Elly en Cees hadden een heel korte excursie naar een muziekdozenmuseum. We zagen elkaar bij een kabelbaan die naar de top van de berg voer. Hier bovenop staat het standbeeld dat de éénwording van Duitsland in 1871 symboliseert. Het is gemaakt van de kanonnen die in de oorlog 1870/1871 met Frankrijk over de Elzas buitgemaakt zijn. Aan het eind van de ochtend varen we verder naar Heidelberg.

Donderdag 24 september 2020.

’s Ochtends een excursie in Heidelberg en ’s middags een eigen wandeling door Speyer.
De excursie gaat naar het kasteel dat hoog boven Heidelberg uitkijkt. We liggen met het schip in Mannheim en moeten met de bus naar Heidelberg rijden. In het kasteel woonden de keurvorsten van de Pfalz. Een ervan was getrouwd met de dochter van de Engelse koning, zo belangrijk was dit keurvorstendom toch wel. De universiteit is een van de oudsten van het land. Een klein deel van dit kasteel is nog intact, maar het meeste is toch wel een ruïne geworden. Het 2e deel van deze excursie was een wandeling door de hoofdstraat. Een van de oudste huizen hier is gebouwd door een Franse vluchteling, een hugenoot, wat bewijst dat de keurvorsten protestanten waren.

Vrijdag 25 september 2020.

Vandaag komen we in Straatsburg aan. Hier geldt code rood voor corona en mogen we niet zelfstandig de stad in. Wel kunnen we een rondrit in een bus maken en dat doen we dan maar. Hier valt verder niet veel van te vertellen, dan dat we de gebouwen van het EU parlement gezien hebben.

Week 2

Zaterdag 26 september 2020.

We komen in Bazel aan en gaan een hele dag een excursie maken. Er zijn passagiers die hier met de bus naar huis gaan en er komen nieuwe passagiers aan voor de terugreis naar Rotterdam.
Enfin, wij gaan met de bus naar Luzerne, naar het Vierwoudstrekenmeer. Het is een lange busreis. Dan kunnen we in Luzerne even de benen strekken. Het is erg koud al, zeker over het meer heen. Er ligt een Middeleeuwse houten brug over dit meer, de uitloper van een rivier. Heel bijzonder deze herbouwde brug, die ooit een keer door brand verwoest is.
Dan gaan we op de veerboot voor een overtocht van een uur om aan de andere kant een tandradbaantje naar boven te nemen. Bovenop de berg, meer dan 2000 meter hoog, was voor het eerst dit jaar een pak sneeuw gevallen. Daar was voor gewaarschuwd en toch zijn we ingestapt. Boven bij het eindpunt stapten we uit, maar de sneeuw was al platgelopen en inmiddels in een ijsvlakte veranderd. Het was spiegelglad en eigenlijk onverantwoord op uit te stappen. Dat hebben we toch gedaan en zijn de eerste de beste tent binnengegaan om op de terugweg te wachten. Het was een verkeerde inschatting van de reisbegeleider en daarvoor werden excuses aangeboden. Onderaan de baan gingen Elly en Cees hun treinreis naar Zermatt beginnen. Zij hadden een tocht naar hotels van 4 dagen voor de boeg om daarna via Bazel met de trein terug naar Nederland terug te reizen. Wij gingen na de baan ook meteen in de bus terug naar Bazel om onze Dalvaart te aanvaarden, d.w.z. de terugvaart naar Rotterdam. Gelukkig zijn we gezond en wel weer aan boord gekomen en hebben weer de coronatest ondergaan en de sloepenrol, omdat we eigenlijk aan een nieuwe reis gaan beginnen.

Zondag 27 september 2020.

Wederom komen we in Straatsburg aan. Dit keer gaan we op excursie door de Elzasser wijnvelden naar Colmar. Daar hebben we een rondwandeling door de binnenstad en dat was echt een erg leuke stad. Jammer dat het er zo guur was. Uiteindelijk hebben Jan en ik in onze korte vrije tijd in een klein knijpie wat gedronken. Het was al met al een erg leuke tocht door dit deel van de Elzas. Omdat we buiten Straatsburg gaan, mogen we wel de bus uit in Colmar. Hier geldt niet code rood voor corona.

Maandag 28 september 2020.

Speyer, een religieus centrum van heel Duitsland met een super oude Romaanse kerk en een joods badhuis. Ondanks dat we op de heenweg zelf door Speyer zijn gelopen, nemen we nu toch de wandeling met de stadsgids als excursie. Ze vertelde veel over de grote kerk en ook over hoe de Joodse gemeente hier zo in de 11e eeuw gekomen was en dat die honderden jaren had stand gehouden. Speyer is een van de weinige steden die niet platgegooid is in de 2e W.O., omdat hier de Amerikanen al snel hier hun hoofdkwartier hadden opgeslagen.
Dan varen we door naar Mannheim en hier gaan we zelf aan wal en maken een erg leuke stadswandeling. Mannheim heeft ook helemaal in de puin gelegen. Het nieuwe stratenplan in de binnenstad heeft aanduidingen met letters en cijfers in plaats van straatnamen.

Dinsdag 29 september 2020.

Rüdesheim en Koblenz. S Ochtends komen we weer in Rüdesheim aan. We hebben geen zin om van boord te gaan, het weer is niet zo best en er is niet zoveel te zien. Vorige keer hebben we alles al bekeken.
Na de lunch varen weer verder, op weg naar Koblenz. Hier komen we tegen de avond aan. Na het eten lopen we nog even een rondje om door de stad. Er is niet veel open, zelfs de biergarten is dicht. Dan maar weer terug naar het schip. Morgen hebben we ook nog een hele dag in Koblenz.

Woensdag 30 september 2020.

Koblenz, het eten van een Schweine Hax. Als eerste gaan we naar het museum Ludwig, dat alleen maar moderne kunst exposeert. Leuk om hier een half uurtje doorheen te lopen. We lopen daarna een heel eind langs de Moezel en gaan dan links af de stad in. Op de Deutsche Ecke , de samenloop van de Moezel en de Rijn staat een enorm beeld van keizer Wilhelm I. We drinken ergens binnen eerst een kopje koffie en lopen dan weer door. Ineens zien we een brauhaus lokaal. Als ze ergens schweinehax hebben, is het hier wel. En idd, we hebben geluk. Jan heeft zijn hax te pakken en ik neem wiener schnitzel. Dat worden er dan 3 in 1 portie. We zijn voor samen nog geen 35 euro kwijt inclusief een biertje voor beide. Dat is niet duur. ’s Middags lopen we nog een modern winkelcentrum binnen. Hier koop ik nog een nieuwe spijkerbroek. Dan lopen we terug naar het schip en zijn om 4 uur op tijd voor de koffie met gebak dat elke dag geserveerd wordt om 4 uur.

Donderdag 1 oktober 2020.

De hele ochtend varen we over de Moezel op weg naar Cochem. Hier hebben we rondwandeling door het oude gedeelte van de stad en daarna een wijnproeverij vlak bij de aanlegplaats. Dat is makkelijk, want dan kan de door met wijn snel aan boord gebracht worden. Ondanks corona die door heel Europa woedt, is het hier heel erg druk met toeristen. Je hoort veel Nederlands om je heen.

Vrijdag 2 oktober 2020.

We komen ’s ochtends in Bonn aan en hebben hier niet zoveel tijd. Toch strekken we even de benen en kunnen nog net Kaffee mit Kuche nuttigen voor we weer spoorslags terug naar het schip moeten.
Het chocolademuseum in Keulen, een eigen bezoek van ons hier aan. Het is nog aardig weer en we lopen door de drukke winkelstraat terug naar het schip. Hier doen we uit voorzorg toch maar een mondkapje op.
Als we wegvaren doen we dat in 1 ruk door naar Rotterdam.

Zaterdag 3 oktober 2020.

We varen het laatste stuk nog over de Waal en de Noord en Merwede naar de Nieuwe Maas naar Rotterdam. Hier komen we om half 11 aan. Iedereen wordt afgehaald of gaat met het openbaar vervoer naar huis. Arthur komt ons met onze eigen auto halen. We drinken nog een kopje koffie bij Linda en dan zit de reis er op. Het was een verrassend leuke en informatieve reis. Zeer voor herhaling vatbaar, volgend jaar maar weer eens doen.

Inhoudsopgave

Galerij

Op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in en ontvang een notificatie zodra er een nieuw verslag online komt.
Scroll naar boven