2004 Cruise langs de Noorse Fjorden en de Noordkaap de “Westerdam”

2004 Cruise langs de Noorse Fjorden en de Noordkaap de “Westerdam”

Vaarschema:

12-6-2004 Harwich
13-6-2004 Op zee
14-6-2004 Bergen
15-6-2004 Geiranger
16-6-2004 Op zee
17-6-2004 Tromsö
18-6-2004 Honnigsvag
19-6-2004 Op zee
20-6-2004 Trondheim
21-6-2004 Fläm
22-6-2004 Stavanger
23-6-2004 Skagen
24-6-2004 KopenhagenHet reisverslag.

Hoever is de Noordkaap? Erg ver, het is namelijk van Oslo naar Honnigsvag net zo ver als van Oslo naar Marokko. En het is dus niet zo eenvoudig om met de auto de hele afstand naar de Noordkaap af te leggen, maar met een schip is het een fluitje van een cent. Het schip vaart ‘s nachts en overdag kun je ruimschoots genieten van het fantastische natuurschoon van de vele fjorden.
De beslissing om dan van de aanbieding van de Westerdam gebruik te maken, was gauw genomen en voor de 2e maal gingen we op weg naar Hoek van Holland om met de Stena Line over te varen naar Harwich om op de Westerdam in te schepen op 10 juni 2004.
Eerst weer naar Oslo, maar dat is niet erg. Oslo is een erg mooie en relaxte stad waar je zo in kan lopen zonder een shuttlebus nodig te hebben.

In Bergen op de centrale markt is er veel vis te koop. Hier en hier alleen verkoopt men ook walvisvlees. Daar hebben we ons nog niet aan gewaagd, misschien gaat dat dit jaar (2008) gebeuren. Met de tandradbaan zijn we naar boven gegaan vanwaar je een prachtig uitzicht had over Bergen. Na Bergen ging het verder naar het noorden.
De fjord die de meeste indruk op ons gemaakt heeft, is de Geirangerfjord. Je kunt er een excursie naar de eeuwige sneeuw maken, maar het aanvaren en wegvaren in de Geirangerfjord is op zich al een heel bijzondere ervaring. Langs de bergen stromen watervallen. Een ervan heet de 7 zusters, het zijn er dus 7 naast elkaar.

In Fläm gaat een trein door een van de mooiste delen van Noorwegen, maar de excursie was volgeboekt. Onze tafelgenoten, Ilene Brause en haar moeder Ros Oboler uit Florida, hadden zich op de wachtlijst laten zetten en hadden uiteindelijk wel een plaats. Met Ilene hebben we via e-mail nog steeds contact. Sterker nog, afgelopen winter hebben we Ilene en haar man Steven thuis in Boca Raton in Florida bezocht en nu, in 2008, varen we samen terug van Kopenhagen naar New York. Leuk om op deze manier mensen te leren kennen.
Onderweg in Tromsö hebben we ook nog het een en ander opgestoken over Noren die Antarctica als ontdekkingsreiziger bezocht hebben, in begin 1900.

Maar nu weer terug naar de Noordkaap. Hoe noordelijker we kwamen hoe langer het ‘s avonds licht bleef. Op de Noordkaap ging de zon maar een uurtje onder en het was erg moeilijk om daarvoor de hele nacht op te blijven om dat mee te maken. Om half twee hadden we het wel gezien.

Verder is het oude centrum van de havenplaats Stavanger goed bewaard gebleven. Er is een inblikmuseum, waar je kan zien hoe er tot voorkort bijna met de hand vis ingeblikt werd. Vervolgens ging de reis naar Skagen in Denemarken, er werd getenderd omdat het schip te groot was om af te meren in de haven. Het weer zag er niet al te best uit dus hebben we maar besloten om aan boord te blijven. Dit was maar goed ook want halverwege de ochtend mocht niemand meer de wal op en de tenders welke terug kwamen gingen behoorlijk te keer.

De andere dag kwamen we in Kopenhagen aan en zijn direct naar huis gevlogen omdat deze Noordkaap reis maar een tussendoortje was, want we hadden al een mooie reis in Canada uitgestippeld welke 10 dagen later zou beginnen: Rocky Mountains en Alaska met de “Zaandam”.

Staf officieren:
Captain: Jack van Coevorden
Hotel Manager: Rene Tuinman
Chief Officer: Hendrik Keijer
Environmental officer: Kevin Baker
Cruise Director: Wendy Sliman
Security Officer: Roger Walker
Purser: Nicloine Riborozo
Food & Beverage Manager: Ron Botenball
Sr. Ass. Cruise Director: Carey Bolton
Chief Housekeeper: Hermanus Lantman
Executive Chef: Nader Hatami
Guest Relations Manager: Judy Tuinman
Maitre D’Hotel: Wawan Kartawan
Bar Manager: Ronald Desamparado
Shore Excursions Manager: Maria Fusco
Music Director: Greg Rodman
Club HAL Director: Phelesha Smith
Port Lecturer: Barbara Haenni
Cruise Consultant: Cindy Lee Ayala

Inhoudsopgave

Galerij

Op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in en ontvang een notificatie zodra er een nieuw verslag online komt.
Scroll naar boven