2004 Treinreis Canada en cruise Alaska de “Zaandam”

2004 Treinreis Canada en cruise Alaska de “Zaandam”

Reisschema:

05-7-2004 Calgary
06-7-2004 Banff
07-7-2004 Banff
08-7-2004 Kamloops
09-7-2004 Vancouver
10-7-2004 Vancouver
11-7-2004 Op zee
12-7-2004 Juneau
13-7-2004 Skagway
14-7-2004 Glacier Bay
15-7-2004 Ketchikan
16-7-2004 Op zee
17-7-2004 Vancouver
18-7-2004 Vancouver
19-7-2004 Vancouver

Reisverslag.

Treinen en varen in Canada, zomer 2004.
Oftewel eerst met de Rocky Mountaineer van Banff naar Vancouver en dan met de Zaandam naar Glacier bay. De Rocky Mountaineer is een speciale toeristische trein die in 2 dagen heel langzaam door de bergketen de Rocky Mountains rijdt. Deze trein had tot in de jaren 80 als een gewone personen- en goederentrein dienst gedaan, maar er was door het vliegverkeer minder behoefte aan personenvervoer. De dienst was dus opgeheven, tot er iemand het idee had om er een toeristische attractie van te maken. Dit is met veel succes gedaan. ( www.rockymountaineer.com )

Wij zijn naar Calgary gevlogen en de volgende dag doorgereisd naar Banff. Hier hebben we nog een nacht doorgebracht en zijn toen op de trein gestapt. We zaten bovenin, Gold Leaf, met fantastisch uitzicht door een glazen dak. De overnachting was in Kamloops, pas aan het eind van de volgende middag reden we langzaam Vancouver binnen. Ook hier hadden we nog een overnachting voor we op de Zaandam stapten. Op naar het koude noorden. Vancouver ligt ter hoogte van Luxemburg. Maar de volgende “ports of call” waren stuk voor stuk Amerikaans. Als eerste deden we Juneau aan. Allereerst hebben we een bezoek gebracht aan de Mendenhall Glacier om vervolgens walvissen te gaan zien. Ze sprongen vlak voor het excursiebootje het water uit.
In Skagway hebben we met de White Pass & Yukon Route Railroad (www.whitepassrailroad.com) een rit gemaakt naar Klondike en naar een goudzoekers dorp. We hebben nog 2 flinters goud gezeefd en in een mijnwerkersdorp een bonen en zalm maaltijd gegeten en daarna een vaudeville show gezien. Toen we terug in Skagway waren, vonden we het paraderen door de (enige) hoofdstraat met talloze goudwinkels zeker zo leuk.
De derde en laatste plaats waar we aan land konden, was Ketchikan. Hier hebben we een van de laatste werkplaatsen gezien waar nog totempalen gemaakt worden. En we zijn in het regenwoud geweest om stroomopwaarts bij een oude zalm inblikkerij te kijken. Deze tinnerij was gebouwd door Chinese werkers. Ook de Yukon railroad is gemaakt door veel Chinese werkers. Hun nazaten leven nu veelal in het grote Chinatown in Vancouver. Het is, op dat van San Franscisco na, het grootste aan de westkust.

Maar de meeste indruk heeft toch wel het varen langs de enorme gletsjers op ons gemaakt. Uren heeft de Zaandam langs de Glacier Gletsjer gevaren en daarna ook nog langs Tracy Arm.
Tenslotte werden we op de terugreis nog verrast door een kudde walvissen die wel een uur in de buurt van het schip bleven en het schip ook heel langzaam varend in de buurt van de kudde.
Het was op de Zaandam dat ik bij de finale kunstveiling van het kunsthuis Park West de hoofdloterij won en met 6 kunstwerken naar huis ging. ( Ze staan helaas nog opgerold in 2 kokers te wachten om ingelijst te worden.)
Terug in Vancouver zijn we nog een paar dagen in een mooi hotel tegenover de cruiseterminal gebleven. We hebben er Chinatown bezocht, de uitkijktoren en de stoomklok. Na 2 weken met veel indrukken konden we weer op Europa aan, naar huis.
Met deze reis is een einde gekomen aan het reisprogramma tijdens mijn spaar-annex opfrisverlof

Inhoudsopgave

Galerij

Op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in en ontvang een notificatie zodra er een nieuw verslag online komt.